023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Архива – 2015

Посета полазника Ликовне секције Црвеног крста Зрењанин Новом Саду

Полазници ликовне секције Црвеног крста Зрењанин су посетили Универзитет Едуцонс – Академију класичног сликарства у Сремској Каменици. Домаћин, академски сликар Миле Кулачић је представио Академију кроз рад у четири Кабинета: 1. Кабинет класичне уметности 2. Кабинет за рестаурацију старих слика 3. Кабинет за фреско сликарство и мурале 4. Кабинет за графику Уприличена је посета Галерији Матице српске у Новом саду где су полазници Ликовне секције имали прилику да виде радове са изложбе „Рубенсови кругови“ и да се упознају са детаљима из живота и рада Рубенса.

Општинско такмичење у пружању прве помоћи 09.05.2015.

У наставку обележавања Недеље Црвеног крста, организација Црвеног крста Зрењанин је у суботу 09.05.2015. године организовала Градско такмичење екипа прве помоћи у просторијама Црвеног крста Зрењанин и у Планковој башти – парку крај Црвеног крста. Екипе које ће нас ове године представљати на покрајинском такмичењу у пружању прве помоћи 31.05.2015. године у Сомбору су: у категорији омладине ОТЈ Црвени крст Зрењанин и у категорији подмлатка ОШ “Петар Петровић Његош” из Зрењанина. Захваљујемо се и Мињи Петровић која је са својим објективом пропратила овогодишње такмичење.

Светски дан Црвеног крста 8. мај

Поводом Светског дана Црвеног крста у центру града је оформљен информативни пункт на коме су чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Зрењанин информисали суграђане о раду и активностима младих у Организацији. Посебно је истакнута важност разумевања Основних принципа, њихова примена као и њихово поштовање од стране особља и волонтера Црвеног крста. Суграђанима је дистрибуиран едукативни материјал, лифлети и брошуре израђене од стране Црвеног крста приликом реализације разних програмских и традиционалних активности. И овом приликом указано је на значај едукације у области пружања прве помоћи.

“Тепих Сјерпинског”

Пројекат Тепих Сјерпинског је непрофитна, колективна, заједничка активност ученика широм света. У Дневном центру за боравак особа са сметњама у развоју „Наша прича“ волонтери Омладинске теренске јединице Црвеног крста Зрењанин су са ученицима Специјалне школе „9. мај“ и ОШ „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина учествовали у изради ТЕПИХА СЈЕРПИНСКОГ. Тепих Сјерпинског је познати фрактал у математици који је описа пољски математичар Вацлав Сјерпински 1916. године. Његова „изградња“ је једноставна – квадрат треба поделити на 9 једнаких квадрата а затим сваки такав квадрат делити опет на 9 квадрата… Поступак се понавља бесконачно много пута. Циљ је да се направи гигантски геометријски фрактал – тепих, јуна следеће године у Шпанији. У пројекат је укључено више од 26.368 ученика и више од 412 школа у 32 земље.

Годишње седнице Скупштина Основних организација 2015.

Током априла месеца одржане су годишње седнице Скупштина Основних организација Црвеног крста „Доситеј Обрадовић“, „Граднулица“ и „Багљаш“. На седницама су усвојени извештаји о раду организација у 2014. години и планови рада за 2015. годину.

Обука волонтера за програм Промоције хуманих вредности

Дана 11. априла 2015. године, у Црвеном крсту Зрењанин одржана је још једна локална обука младих волонтера за програм Промоција хуманих вредности. Овом обуком едуковано је 11 омладинаца волонтера, а саму обуку су реализовала два инструктора Црвеног крста Зрењанин. Упознали смо се са свих седам модула, прошли кроз неколико радионица и договорили се да и даље наставимо са реализацијом овог програма, који се већ пар година успешно реализује у општини Зрењанин.

“Ускршње јаје”

Црвени крст Зрењанин је уз рођендаоницу “Мој мали свет” и СТР “Оги” из Зрењанина био домаћин Првог дечијег фестивала “Ускршње јаје”. Деци из Зрењанина приређена је целодневна манифестација уз едукативно-забавне садржаје (такмичарске игре, представе, радионице, плесне тачке..). Чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Зрењанин су вршили санитетско обезбеђење скупа а на Информативном пункту Црвеног крста промовисам је Програм “Промоција хуманих вредности” и приказане су основне вештине у пружању прве помоћи.

Акција добровољног давања крви у Зеленом звону

Сада већ традиционално,по пети пут, 28.03.2015. у Позоришном клубу “Зелено звоно” одржана је акција добровољног давања крви под слоганом “Укључи се – помози”, која се одржава на свака четири месеца. Акцију су подржали и волонтери Црвеног крста Зрењанин, који су уједно и дали крв. Захваљујемо се свима који су и упркос лошем времену дошли и добровољно дали крв.

Посета Геронтолошком дому у Зрењанину

Представници Основне организације Црвеног крста “Доситеј Обрадовић” из Зрењанина су 19.03.2015. године посетили кориснике Геронтолошког дома у Зрењанину. У оквиру традиционално добре сарадње ООЦК “Доситеј Обрадовић” и вртића са територије месне заједнице, у посети најстаријим суграђанима били су малишани Предшколске установе “Бошко Буха” из Зрењанина. Уз игру и песму уприличено је још једно пријатно дружење малишана, корисника Геронтолошког дома и волонтера Црвеног крста.

Родно засновано и сексуално насиље у адолесцентним везама

Волонтери Црвеног крста Зрењанин су у уторак 15.03.2015. године за 25 ђака четвртог разреда Зрењанинске гимназије одржали предавање на тему Родно заснованог и сексуалног насиља у адолесцентним везама. #црвеникрствојводине #црвеникрст #црвеникрстзрењанин #црвеникрстсрбије #redcrossoserbia #волонтирам #волонтирај #вршњачкаедукација

Донација деци корисника Народне кухиње

Захваљујући компанији “Johnsson & Johnsson” која је иницирала покретање регионалног пројекта обезбеђивања и обогаћивања оброка за децу и Црвеном крсту Србије, Црвени крст Зрењанин је деци корисницима топлог оброка Народне кухиње обезбедио дуготрајно млеко. Осамдесет малишана узраста до 14 година, уз топли оброк добило је по литар дуготрајног млека.

Промоција хуманих вредности вртић Полетарац

Волонтери Црвеног крста Зрењанин 06.03.2015. посетили су дечији вртић Полетарац у Зрењанину и одржали прву од једанаест радионица из програма Промоција хуманих вредности "Бити хуман је лако када знаш...