023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Поводом обележавања 8. маја – Светског дана Црвеног крста, у Великој сали Црвеног крста Зрењанин за волонтере Омладинске теренске јединице организован је обилазак изложбене поставке која је заснована на садржају монографије ,,Традиција хуманости: 140 година Црвеног крста Зрењанин”. Волонтере је кроз изложбу провела секретарка Црвеног крста Зрењанин и презентовала историјат, Мисију и активности организације Црвеног крста у Зрењанину.

Потом је одржано и предавање на тему Дифузије – Ширење знања о међународном хуманитарном праву и међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, са циљем да се млади волонтери упознају са историјатом Црвеног крста, основним принципима и правилном употребном Знака Црвеног крста као и значајем међународног хуманитарног права.

Такође, у склопу обележавања Светског дана Црвеног крста волонтери Омладинске теренске јединице Црвеног крста Зрењанин су представили део активности Црвеног крста у центру града и најавили програм активности у Недељи Црвеног крста (8.-15.мај).Светски дан Црвеног крста, који се обележава 8. маја, на рођендан оснивача Анрија Динана, годишња је прослава Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Милиони волонтера и запослених Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света допиру до преко 160 милиона људи сваке године, пружајући разнолик и велики број хуманитарних програма вођени управо љубављу и пратећи основне принципе Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност. Захваљујемо се свим волонтерима и активистима Црвеног крста који својим несебичним залагањем и пожртвованим радом свакодневно исказују хуманост и солидарност.