023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин је и ове године, уз поштовање свих епидемиолошких мера, обележио 7. април – Светски дан здравља низом активности. С циљем да се подигне свест становништва о значају упржњавања здравих стилова живота и потреби за редовим прегледима у Великој сали Црвеног крста Зрењанин у сарадњи са Домом здравља ,,Др Бошко Вребалов“ за све заинтересоване суграђане организована је акција мерења крвног притиска, као и одређивања шећера у крви. Волонтери су такође информисали суграђане о значају поштовања препорука које се односе на здравствену безбедност и здравље.

Овим поводом волонтери Црвеног крста Зрењанин реализовали су радионице о здравој исхрани са ученицима других разреда у ОШ „Ђура Јакшић“ у Зрењанину, као и промотивну уличну акцију.

Такође обележавајући Светски дан здравља Црвени крст Зрењанин је реализовао радионицу „Здрава исхрана“ у вртићу Вила у Зрењанину. Промовишући бригу о здрављу, потребу за чувањем и унапређењем здравља и промовисањем здравих стилова живота малишани су били у прилици да се упознају и са радом организације Црвеног крста. Нутрициониста Маја Јерков представила је пирамиду правилне исхране, након чега је реализована интерактивна радионица у току које су деца могла да сликом попуне пирамиду исхране и потом нацртају свој дневни мени, односно намирнице које би они волели да имају у оброцима у току дана.


Пандемија Ковид -19 је само истакла и повећала неједнакости у здравству због чега је овогодишњи Светски дан здравља усмерен на изградњу праведнијег и здравијег света и промоцију здравствене равноправности. Црвени крст свакодневно даје свој допринос здрављу и добробити људи кроз здравствену превенцију и континуирану едукацију, пружајући помоћ здравственом систему и здравственим радницима у многим сегментима, а сада тренутно и пружајући подршку приликом имунизације.