023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

31. мај – Светски дан без дувана Сваке године, 31. маја, обележава се Светски дан без дуванског дима како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама пушења и појачали напори који би резултирали престанком пушења.

Светска здравствена организација 31. маја 2022. године спроводи глобалну кампању за СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА „Узгајајте храну, не дуван “. Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада.

УЗГАЈАЊЕ ДУВАНА ШТЕТИ НАШЕМ ЗДРАВЉУ, здрављу пољопривредника, али и здрављу читаве планете. Дуван се узгаја у 124 државе широм света заузимајући земљиште које би се могло искористити за узгој усева који би могли нахранити милионе људи. тиме смањујући ризик од гладовања у многим деловима света.

ОСТАВИТЕ ДУВАН ДА СПАСИТЕ НАШУ ПЛАНЕТУ-Свака попушена цигарета или употребљени дувански производ расипа драгоцене ресурсе од којих зависи наше постојање. Оставите дуван за своје здравље и здравље наше планете. Дувански дим доприноси већем степену загађења ваздуха и садржи три врсте гасова стаклене баште.

Обележавајући 31. мај – Светски дан без дувана, волонтери Црвеног крста Зрењанин реализовали су низ активности, организована је улична акција на Тргу Слободе где су волонтери реализовали поделу промотивног материјала и информисали суграђане о штетности дуванског дима и значају упражњавања здравих стилова живота. Такође, едуковани волонтери Црвеног крста Зрењанин реализовали су са ученицима првог разреда Медицинске школе и предавање на ову тему.