023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин обележио је 18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима.

У склопу активности поводом обележавања овог изузетно важног датума и у циљу подизања свести о овом проблему, који представља један од најтежих облика кршења људских права, организоване су две трибине, које су реализоване у Свечаној сали Медицинске школе у Зрењанину и у сали за физичко Зрењанинске гимназије.

Учесници трибина били су представник ОКП одсека ПУ Зрењанин, Јелена Домјесков, сарадник у Црвеном крсту Зрењанин и тренер у Програму борбе против трговине људима, Невена Монтресор, психолог и директор Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина ,,Мост“, Исидора Арваи, тренер у Програму борбе против трговине људима и Николија Кнежевић, едукатор у Програму борбе против трговине људима. Ученицима, наставницима, као и свим другим заинтересованим лицима представљена је сложеност проблема, положај жртава, начини превенције и борбе против трговине људима.
Такође, вршњачки едукатори Црвеног крста Зрењанин реализовали су и две информативне радионице у ХТПШ ,,Урош Предић“ у Зрењанину.

Перформанс кроз који је сликовито приказано како изгледају жртве трговине људима одржан је у центру града како би се скренула пажња јавности на велики проблем савременог друштва који захтева стално подизање свевсти о опасностима трговине људима. Такође, на информативном пункту у центру града суграђанима је дистрибуиран едукативни материјал и информисани су о постојању проблема трговине људима као и о мерама заштите од истог.


Црвени крст Зрењанин је активно укључен у напоре да се спречи трговина људима, умање последице по жртве и смањи њихов број. Циљ активности Црвеног крста је ширење свести и знања о опасности од трговине људима и мерама заштите међу младима и другим рањивим циљним групама. Методом вршњачке едукације, волонтери Црвеног крста континуирано спровод активности програма и преносе превентивне поруке, настојећи да оне стигну до најосетљивијих категорија и особа под ризиком.

http://www.gradskiradiozrenjanin.com/obelezen-evropski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima/?fbclid=IwAR0hFzGvzwPCSM9BaU2QiNlQ0yP-23a-MCqDUkpDV3PBoK5rXYtFtv7CRvE