023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

У току 2022. године Црвени крст Зрењанин је, руководећи се Мисијом Међународног Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца заснованој на Принципима Црвеног крста, настојао да олакша људску патњу, да штити живот и здравље људи и да обезбеди поштовање људског бића, да ради на спречавању болести и унапређењу здравља и социјалне сигурности, да подстиче добровољност и општи осећај солидарности према свима којима су потребни помоћ и заштита.

Црвени крст Зрењанин је ангажован на реализацији јавних овлашћења која су од стране државе поверена Црвеном крсту, Законом о Црвеном крсту, програма Црвеног крста, редовних активности и акција усмерених ка различитим циљним групама становништва, посебно најугроженијим у локалној заједници.

У току 2022. године потреба за деловањем организације Црвеног крста Зрењанин је била изражена, о чему сведочи  52.500  волонтерских сати које су волонтери Црвеног крста Зрењанин реализујући програме Црвеног крста уткали у локалну заједницу. Подсећамо на то да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење унапређују како своје, тако и животе својих суграђана.

Црвени крст Зрењанин, делује на основу Основних принципа Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а све своје капацитете ангажује у циљу адекватног, благовременог и квалитетног одговора на хуманитарне потребе у заједници.

Подршка здравственом систему у спровођењу масовне вакцинације била је једна од значајнијих активности у првој половини године и ангажовала је младе волонтере 4.300 часова.

У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Зрењанин је организовао и спровео 51 редовну и 13 ванредних акција добровољног давања крви, на које се одазвало 2.778 давалаца а током којих је прикупљено 2.472 јединице крви, што је за 509 јединица више него у претходној години. Чак 462 наших суграђана дало је крв по први пут и придружило се најхуманијој породици давалаца крви.

Током прошле године је у Народној кухињи подељено 65.500 топлих оброка. Сваког радног дана је 262 корисника добијало топли оброк а за дане викенда дистибуирано је 8.094 кг конзервираних намирница. Осим на дистрибутивном пункту у Црвеном крсту Зрењанин, подела пакета хране и производа за одржавање хигијене лицима у стању социјалне потребе је организована и у насељеним местима а укупно је дистрибуирано преко 150.000 кг хуманитарне помоћи. Различитим врстама помоћи обухваћено је 1.847 породица (5.663 појединаца). Ове и бројне друге акције Црвеног крста Зрењанина осим запослених спровело је 150 младих и око 180 старијих волонтера. У току протекле године, организацији Црвеног крста Зрењанин се прикључило 80 младих волонтера. Сви они су се уз ангажовање и обучавали, па је Црвени крст спровео 25 обука волонтера, 3 кампа за младе, а едуковани волонтери су реализовали 339 вршњачких едукација у основним и средњим школама у Зрењанину. У области прве помоћи обучено је, између осталих, 808 матураната из осам зрењанинских средњих школа.

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1190884/pomoc-ljudima-osnovni-motiv-zrenjaninski-crveni-krst-nastavlja-bude-usluzi-gradjanima?fbclid=IwAR2_NOJ5Fn4IEElVX-UQUdFSAbu8W0xgHaVtjqd-dkioiJlwLnH9bmHxTDo

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3614294-volonteri-iz-zrenjanina-dali-krv-i-pomogli-socijalno-ugrozenima?fbclid=IwAR3UVkVqj88MMYpzCcp7n92o7Q1tWNYdNKLdpEb5by1V_TNdiU_KSi9kVeY