023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Поводом обележавања Светског дана превенције утапања волонтери Црвеног крста Зрењанин су на градском купалишту ,,Пескара“ и на градском базену одржали едукативне радионице на тему „Безбедност на води“ са циљем подизања свести грађана о важности познавања и поштовања правила купалишта и правила понашања на истим.

Кроз интерактивне радионице заинтересовани на купалишту Пескара имали су прилику да се упознају са опасностима на води, али и начинима како да буду безбедни док бораве на купалиштима. Волонтери су презентовали и правилну употребу спасилачке опреме и омогућили присутнима да обуку безбедносну опрему за воду.

Протекле године Уједињене нације су усвојиле резолуцију о превенцији утапања која препознаје размеру и утицај превенције утапања на глобалном нивоу и позива на координисан одговор како би се спречио што је могуће већи број утапања. У оквиру резолуције 25. јул проглашен је Светским даном превенције утапања.

Циљ овележавања Светког дана превенције утапања је подизање свести грађања о безбедности на води, поступању у случају поплава, као и промоцији спасилачког позива.

Према проценама Светске здравствене организације, у протеклих 10 година је живот утапањем изгубило 2,5 милиона људи широм света, што је и главни разлог доношења резолуције.

Утапање спада у један од 10 најчешћих узрока смрти код деце и млађих људи узраста до 24 године.

Иако се највећи број утапања догоди на неуређеним купалиштима, односно рекама, језерима, бунарима и резервоарима за чување воде у домаћинствима у државама са ниским и средњим приходима, значајан број утапања се догоди и на базенима и другим уређеним купалиштима услед непоштовања али и непознавања правила купалишта и правила понашања на истим.