023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Захваљујући Градској управи града Зрењанина, Спортском савезу града Зрењанина, Јавној установи „Спортски објекти“ и спортским клубовима и организацијама који су узели учешћа у акцији „Спортом за боље сутра“, Црвени крст Зрењанин је у периоду од 10. до 13. јануара организовао превентивни опоравак за петнаесторо деце основношколског узраста из Зрењанина и из насељених места са територије града Зрењанина у Одмаралишту Црвеног крста Вршац на Вршачком брегу.
Пракса у Црвеном крсту је показала да програм превентивног опоравка деце позитивно утиче на њихово здравље, психолошки развој, развој капацитета за друштвено укључивање и мотивацију за друштвеним ангажовањем. Програми одмора деце дају велики допринос у мотивисању за учењем и хуманијим односом према другима.
У оквиру четвородневног боравка у Одмаралишту Црвеног крста Вршац, деци је био обезбеђен стални надзор васпитача и здравствена заштита. Осим одмора, упознавања, дружења, спортских активности, шетњи и упознавања природних лепота крајолика, деца су имала прилику да стекну нова сазнања и вештине и да усвоје нове вредности кроз реализовану школу Црвеног крста. Сарадници и Волонтери Црвеног крста Зрењанин су кроз интерактивни рад са децом у групама реализовали радионице из програма Дифузија, Промоција хуманих вредности, Прва помоћ и реалистички приказ повреда и обољења, Борба против трговине људима као и музичке, плесне, ликовне и креативно – психолошке радионице у зависности од интересовања деце. У оквиру вечерњег програма деца су имала организоване забавне садржаје (такмичења, квизови, игре без граница, журке).
Након садржајног одмора надамо се да ће нам малишани узвратити мотивисанијим и још вреднијим учењем, хуманијим односом према животној средини, заједници у којој живе и према људима у њој!
Акција ,,Спортом за боље сутра” је трајала у континуитету у току 2021. године. Средства обезбеђена кроз ову акцију су усмерена за помоћ деци у стању социјалне потребе и помоћ и подршку активностима и волонтерском сервису Црвеног крста Зрењанин.