023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин је у периоду од 22. до 25. августа био домаћин деци основношколског узраста и делегацији из општине Штрпце и Црвеног крста Штрпце.

Посета је иницирана од стране града Зрењанина и градоначелника града Зрењанина, Сима Салапуре а на темељу Повеље о братимљењу града Зрењанина и општине Штрпце потписане 2012. године у Штрпцу.

Црвени крст Зрењанин велику захвалност дугује људима добре воље, донаторима и учесницима акције „Спортом за боље сутра“ који су уз Град Зрењанин помогли да Црвени крст Зрењанин буде добар домаћин и да деца из општине Штрпце проведу пријатне тренутке и понесу лепе успомене из нашег града. О пријему, гостопримству и срећи што су упознали Зрењанин, говоре с поносом и радошћу.

Општина Штрпце се налази у јужном делу Косова и Метохије и припада Косовском управном округу. Четрдесет троје деце основношколског узраста из ове општине по први пут је боравило у Зрењанину. У оквиру боравка посетили су и град Нови Сад у организацији Градске организације Црвеног крста Новог Сада у циљу упознавања Војводине и проширења сарадње.

Жеља нам је била да гостима представимо део равног Баната, да упознају град Зрењанин, његову културну, природну и историјску баштину. Млади волонтери Црвеног крста Зрењанин су презентовали рад Организације и програме које Црвени крст реализује за младе а слободно време су провели у дружењу и међусобном бољем упознавању.

Током посете је уприличен пријем у Градској кући у Зрењанину где је госте примио градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима. Свечани пријем је организован и у великој сали Црвеног крста Зрењанин при чему је иницирана сарадња организација Црвеног крста у Штрпцу и Зрењанину. Током четвородневног боравка за госте је организован обилазак града уз стручног водича и посете културним институцијама града – Народном позоришту ,,Тоша Јовановић“, Народном музеју Зрењанин и Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“. Деци је био организован и обилазак БИГ шопинг центра где су имали прилику да погледају биоскопску представу у ,,Blitz-Cinestar Zrenjanin’’.

На овај начин настављена је лепа традиција боравка деце са Косова и Метохије у нашем граду. Наиме, у периоду од 2016. до 2019. године, у оквиру петодневних боравака у Новом Саду, Црвени крст Зрењанин је био домаћин деци Косовског поморавља (општине Ранилуг и Партеш) која су долазила у једнодневне посете у Зрењанин. Захваљујући овој активности и људима добре воље у нашем граду је, у летњем периоду, до сада боравило преко 250 деце са Косова и Метохије. Током 2020. и 2021. године активност боравка деце са Косова и Метохије није реализована због пандемије болести коју је изазвао корона вирус (Covid-19).

https://www.facebook.com/volimzrenjanincom/posts/pfbid02iZAHFHqXeFnvPGyyqQMrkUMKQ8fEViYVBWksi4qud73gh4DASsoFc2CWxacw89e5l

http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2022/08/deca-iz-bratske-opstine-strpce-u-poseti-gradu-zrenjaninu-druzenje-upoznavanje-s-ovdasnjom-tradicijom-i-kulturom-podsticaj-obrazovanja-i-bezbednijeg-odrastanja?fbclid=IwAR0ICSR-SmiOfK60OYtoALzAkBoY9RoG5rRaYcLVwW1HB0L6_Qy4aY-4PE4