023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин је узео учешћа у методско показној вежби „ЈЕЗЕР.023“ у организацији Градске управе града Зрењанина – Одсека за одбрану и ванредне ситуације која је реализована 16. јуна 2023. године на локалитету градског језера “Језеро 3”.

У вежби су учествовали: Јединице ЦЗ опште намене као и припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона, Црвеног крста Зрењанин, Службе хитне медицинске помоћи, ДВД, ЈКП, Установе Резервати природе и представници снага заштите и спасавања из Румуније.

Црвени крст Зрењанин су представљали: Екипа прве помоћи, део Јединице за деловање у несрећама, шминкер и маркиранти.

У оквиру вежбе Црвени крст Зрењанин је оформио пријемно тријажни шатор, приказао поступак тријаже и правилно и правовремено пружање прве помоћи унесрећенима спашеним из воде.

Подручје града Зрењанина је најгушће речно и каналско чвориште у Европи, где у кругу од 30 километара протичу Бегеј, Тамиш, Тиса, Дунав и каналска мрежа ДТД. Интензивне и обилне кише, јаки пљускови који кратко трају и имају локални карактер и изазивају у насељима плављење комплетне атмосферске канализационе мреже, а на пољима наносе штету пољопривредним културама.

Реализација вежбе “ЈЕЗЕР.023” је имала за циљ да представи људство, технику и организационе способности припадника система цивилне заштите града Зрењанина.

Вежба је део превентивних активности са циљем да субјекти заштите и спасавања буду један уигран и јединствен тим са разрађеним системом командовања.