023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Завршна манифестација Црвеног крста Зрењанин у оквиру Недеље Црвеног крста била је посвећена обележавању 15. јуна – Међународног дана безбедности на води. Једна од тим поводом реализованих активности је показна вежба „Језеро 2022“.

Вежба је изведена у сарадњи са припадницима Ватрогасно спасилачког батаљона Зрењанин, Јединице Цивилне заштите опште намене, Одсека за ванредне ситуације града Зрењанина и ЈУ „Резервати природе“ Зрењанин на градском језеру код Културног центра Зрењанин.

У оквиру вежбе приказано је спсавање са воде, евакуација повређених и поступци пружања прве помоћи. Изложен је део опреме за спасавање са воде учесника вежбе као и предочен изглед и функционисање пријемно-тријажног шатора.

Организацију вежбе је помогла Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Бошко Вребалов“.

Вежба je била прилика да се провере начини комуникације и координације субјеката заштите и спасавања града Зрењанина

Након практичног дела, за учеснике је реализована кратка анализа вежбе а одржано је и информативно предавање на тему ,,Поплава као елементарна непогода и улога Црвеног крста у заштити и спасавању од поплава“ које је реализовао Миле Новаковић, председник Комисије за односе с јавношћу Црвеног крста Зрењанин

Посебно задовољство је што су вежби присуствовали: градоначелник града Зрењанина Симо Салапура, комадант Ватрогасно спасилачке бригаде Сектора за ванредне ситуације Бранислав Милосављевић, начелник Штаба за ванредне ситуације Средњобанатског управног округа Рада Јованов Вуковић, секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, секретар Црвеног крста Суботице Синиша Трајковић, секретар Црвеног крста Зрењанинн Александра Танасијевић, члан Управног одбора ЦК Зрењанин мајор Раде Даљевић, командант Јединице Цивилне заштите у Зрењанину Мирослав Сладојевић.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/u-zrenjaninu-pokazna-vezba-jezero-2022/