023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин je у склопу едукације о правилном поступању у случају саобраћајних незгода, реализовао на Тргу Слободе показну вежбу у сарадњи са Градом Зрењанином, Саветом за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина, Полицијском управом Зрењанин – Одељењем саобраћајне полиције, Ватрогасно спасилачким батаљоном Зрењанин и Службом хитне медицинске помоћи.

Вежби су присуствовали заменик градоначелника Зрењанина, Саша Сантовац и начелница Одељења друштвених делатности, Јелена Драгић.

Вежбом су обухваћене процедуре и правилна поступања након саобраћајне незгоде с циљем промовисања адекватног понашања свих учесника у саобраћају и посредног смањења броја повређених и страдалих особа у сабраћају.

Како би се унапредило саобраћајно образовање и васпитање младих и кроз то осигурала већа безбедност на нашим путевима за све учеснике циљна група којој је вежба презентована били су ученици завршних разреда средњих школа међу којима је велики број нових и потенцијалних возача. Посебан акценат стављен је на приказ вештина пружања прве помоћи. Како правовремено и правилно указивање прве помоћи може да сачува животе и смањи могућност инвалидитета након саобраћајних незгода, изузетно је важно да што већи број учесника у саобраћају познаје вештине прве помоћи. Након вежбе уследиће циклус едукација матураната у свих осам зрењанинских средњих школа.

Након показне вежбе, учесници су имали прилику да обиђу пунктове Вартрогасно спасилачког батаљона и Црвеног крста. На инфо пункту Црвеног крста сви заинтересовани могли су да провежбају правилан поступак кардиопулмоналне реанимације и уједно се упознају са употребом АЕД апарата. Припадници Ватрогасно спасилачког батаљона приказали су и објаснили начин употребе опреме за спашавање унесрећених из возила која су учествовала у саобраћајним несрећама.

Упућујемо велику захвалност свим учесницима вежбе и директорима средњих школа који су се одазвали нашем позиву и омогућили ученицима да узму учешће у едукацији.