023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин реализовао је, у периоду од 26. до 28. новембра 2021. године, тродневни Омладински камп за 35 волонтера у Одмаралишту Црвеног крста Вршац на Вршачком брегу.

Камп је организован у оквиру реализације пројекта под називом „Води добрим примером“ који је подржан и финансиран од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

На Кампу су поред волонтера Црвеног крста Зрењанин учествовала и по два волонтера из организација Црвеног крста Новог Сада, Суботице и Сремске Митровице.

Током тродневног боравка реализоване су бројне радионице и интерактивна предавања.

Отварање Кампа обележено је презентацијом на тему „Дифузија – ширење знања о Црвеном крсту“. Кроз презентоване садржаје учесници су имали прилику да стекну основна знања о Покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Основним Принципима Црвеног крста, историјату и структури Црвеног крста Србије.
У оквиру активности у области управљања волонтерима, презентоване су теме које су значајне за ангажовање волонтера у Организацији: Етички кодекс за волонтере и запослене, Тимски рад, Вештине комуникације, Превазилажење конфликтних ситуација, Правила радионичарског рада, Извештавање и Контакт са медијима. Теме су презентоване кроз интерактивни метод рада, рад у групама, радионичарске игрице и подстицање дискусије. Такође, рализована је и вежба која је обухватала организовање активности и акција Црвеног крста по задатим темама у оквиру које су учесници имали прилику да провежбају и прикажу претходно стечена знања.

Волонтери су имали прилику да поред усвајања нових знања време проведу у дружењу и бољем упознавању, што је такође од изузетног значаја за њихово даље ангажовање и тимски волонтерски рад у организацији.

Камп је реализовао тим едукатора:

1. Миле Новаковић, новинар и уредник Дописништва РТС у Зрењанину

2. Јелена Домјесков, стручни сарадник у Црвеном крсту Зрењанин

3. Борис Војинов, стручни сарадник у Црвеном крсту Зрењанин

4. Лука Мандић, вршњачи едукатор

5. Маријана Николић, вршњачки едукатор

6. Николија Кнежевић, вршњачки едукатор

Камп омладине је реализован уз поштовање мера превенције и мера заштите за спречавање ширења корона вируса.