023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин реализовао је, у периоду од 26. до 28. јула 2022. године, тродневни Омладински камп у Одмаралишту Црвеног крста Вршац на Вршачком брегу. Камп је организован у оквиру реализације пројекта под називом ,,Едуковани волонтери = лепша и сигурнија заједница“ који је подржан и финансиран од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

На кампу, поред 35 волонтера Црвеног крста Зрењанин, учетвовало је и 15 младих волонтера Црвеног крста Новог Сада који је као партнер, учествовао у организацији, финансирању и реализацији омладинског кампа ,,Вршачки брег 2022“.

Током тродневног боравка реализоване су бројне радионице и интерактивна предавања.Отварање Кампа обележено је презентацијом на тему „Дифузија – ширење знања о Црвеном крсту“. Кроз презентоване садржаје учесници су имали прилику да стекну основна знања о Покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Основним Принципима Црвеног крста, историјату и структури Црвеног крста Србије. У оквиру активности у области управљања волонтерима, презентоване су теме које су значајне за ангажовање волонтера у Организацији: Етички кодекс за волонтере и запослене, Тимски рад, Вештине комуникације, Превазилажење конфликтних ситуација, Правила радионичарског рада, Извештавање и Контакт са медијима. Теме су презентоване кроз интерактивни метод рада, рад у групама, радионичарске игрице и подстицање дискусије.

Волонтери су имали прилику да поред усвајања нових знања време проведу у дружењу и бољем упознавању, што је такође од изузетног значаја за њихово даље ангажовање и тимски волонтерски рад у организацији.

Предавања и радионице су реализовали едуковани, млади волонтери из организација Црвеног крста Зрењанин и Новог Сада.

Слободно време је било драгоцено за боље упознавање, колективне игре и јачање тимског духа. Организоване су заједничке шетње у прелепој природи која окружује одмаралиште и посета Вршачкој кули.