023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

ветски дан борбе против ХИВ/АИДС-а окупља људе широм света са циљем усмеравања пажње на ХИВ пандемију. Овај дан пружа прилику да представници влада, државних институција и здравствених установа у сарадњи са осталим партнерима информишу јавност о актуелној епидемиолошкој ситуацији, значају тестирања на ХИВ и начинима заштите.

Поводом обележавања 1. децембра – Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у Медицинској школи у Зрењанину одржана је трибина за ученике четвртог разреда. Волонтери Црвеног крста узели су учешће на трибини реализацијом теоријског предавања у оквиру кога је приказан и филм „Дечак који се стидео“. Након теоријског предавања уследила је дискусија на тему спречавања ширења ХИВ/АИДС-А.

Трибину, у организацији Медицинске школе у Зрењанину, су водили др Немања Ранков, Небојка Богојевић и Јована Шормас, професори Медицинске школе у Зрењанину, Косовка Жужа, сестра Поливалентне патронажне службе Дома здравља „Др Бошко Вребалов“, Жељко Бугарски, стручни сарадник Црвеног крста Зрењанин и Елена Јукић, едуковани волонтер Црвеног крста Зрењанин.

Ове године 1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а обележава се под слоганом “Изједначимо”.

Тим поводом у Дому ученика средњих школа ,,Ангелина Којић-Гина“ у Зрењанину одржана је трибина за средњошколце и остале заинтересоване суграђане.

Трибину су водили др Радивој Филипов, члан Управног одбора Црвеног крста Зрењанин, специјалиста епидемиологије и начелник Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Зрењанин и едуковани волонтер Црвеног крста Зрењанин Елена Јукић.

Након завршене трибине волонтери Црвеног крста Зрењанин, у главној градској улици, поставили су информативни пункт на коме су информисали суграђане о томе шта је вирус ХИВ-а, начинима преноса и како да се заштите.