023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Међународни дан несталих, дан када се сви заједно сећамо несталих особа, када позивамо на солидарност са члановима њихових породица и право породица да знају судбину својих вољених несталих у сукобима, обележава се у целом свету сваке године 30. августа.

Црвени крст поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја за породице несталих лица али и читаве заједнице. Решавање судбине несталих јесте приоритетна активност Службе тражења Црвеног крста Србије.

Наш задатак данас, али и сваког другог дана у години, јесте да подигнемо свест људи и сензибилишемо јавност о питању несталих лица и о томе како је свака пружена информација везано за нестанак лица драгоцена за њихов проналазак. На овај дан посебно желимо да подсетимо да се никада не сме дозволити да нити једно људско биће које је нестало у оружаним сукобима, другим ситуацијама насиља, природним несрећама, економским и другим миграцијама буде заборављено већ да се њихова судбина расветли и истина саопшти најближима. Тим поводом у Великој сали Црвеног крста Зрењанин одржана је трибина на којој су сви присутни имали прилику да се ближе упознају са радом Службе тражења Црвеног крста и њеним надлежностима. Волонтери Црвеног крста Зрењанин су у центру града на информативном штанду заинтересованим суграђанима делили лифлете и пружали информације о Међународном дану несталих у циљу скретања пажње на проблем несталих лица и њихових породица.

Такође, Црвени крст Зрењанин у својим просторијама организовао је обуку волонтера у области Службе тражења и Дифузије – ширења знања о Црвеном крсту. У обуци је узело учешће 14 волонтера. Учесницима је презентован развој и структура Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, функционисање и мандати, Основни принципи, употреба и заштита Знака и значај међународног хуманитарног права. Волонтери су се упознали и са историјатом и стекли потребна знања из области Службе тражења. Обуку је реализовала Јелена Домјесков, стручни сарадник за службу тражења и дифузију Црвеног крста Зрењанин.

Расветљавање судбине несталих лица је цивилизацијска, правна и морална обавеза према жртвама и њиховим породицама. Поред тога што су дубоко погођене нестанком својих најмилијих, и изложене дугогодишњој неизвесности која изазива бол, очај и озбиљне емотивне проблеме, породице несталих лица изложене су бројним социјалним, економским и правним препрекама и последицама.

Поражавајући је податак да се и даље, након више од тридесет година у нашем региону, скоро 10.000 лица води као нестало из ратова деведесетих на територији бивше Југославије, у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији.