023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Међународни дан несталих, дан када се сви заједно сећамо несталих особа, када позивамо на солидарност са члановима њихових породица и право породица да знају судбину својих вољених несталих у сукобима, обележава се у целом свету сваке године 30. августа.

Црвени крст поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја за породице несталих лица али и читаве заједнице. Решавање судбине несталих јесте приоритетна активност Службе тражења Црвеног крста Србије.

На данашњи дан Црвени крст Зрењанин посебно скреће пажњу јавности да ни тридесет година од почетка ратних сукоба на просторима бивше Југославије још увек има на хиљаде породица које до данас нису сазнале истину о судбини својих најмилијих и још увек чекају одговор. Тим поводом у Великој сали Црвеног крста Зрењанин одржана је трибина на којој су сви присутни имали прилику да се ближе упознају са радом Службе тражења Црвеног крста и њеним надлежностима. Волонтери Црвеног крста Зрењанин су у центру града на информативном штанду заинтересованим суграђанима делили лифлете и пружали информације о Међународном дану несталих у циљу скретања пажње на проблем несталих лица и њихових породица.

Међународном комитету Црвеног крста пријављено је 35 025 несталих особа на територији бивше Југославије. Породице 9.969 људи још увек живе у неизвесности, чекајући да сазнају истину о судбини својих несталих вољених чланова
породица.