023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин, као сегмент интегрисаног система заштите и спасавања, је у оквиру обележавања Недеље Црвеног крста, организовао показну вежбу „Планкова башта 2021“. У оквиру вежбе приказано је правилно и правовремено пружање прве помоћи са евакуацијом повређених, подизање, изглед и функционисање пријемно-тријажног шатора и приказан је део опреме за деловање у несрећама. Вежба је организована у сарадњи са Јединицом Цивилне заштите опште намене, Градским ватрогасним савезом и екипама за деловање у несрећама организација Црвеног крста Зрењанина, Новог Сада и Суботице. Организацију вежбе су помогли Град Зрењанин, Команда за развој Банатске бригаде у Зрењанину и Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Бошко Вребалов“.
Након практичног дела, за учеснике је реализована кратка анализа вежбе а одржана су информативна предавања на теме:
1. Начини односа са јавношћу у ванредним ситуацијама – Миле Новаковић, шеф дописништва РТС у Зрењанину и председник Комисије за информисање Црвеног крста Зрењанин

2. Примена АЕД апарата и употреба ЦПР метра – Дејан Вучковић, стручни сарадник у Црвеном крсту Новог Сада

3. Црвени крст Србије у систему смањења ризика од катастрофа – Дијана Габрић , стручни сарадник у Црвеном крсту Суботица
Вежба je била прилика да се провере начини комуникације и координације субјеката заштите и спасавања града Зрењанина. Од великог значаја било нам је учешће организација Црвеног крста Новог Сада и Суботице, провера знања и размена искустава у реализацији програма Припреме и деловања у несрећама.
Посебно задовољство је што су вежби присуствовали: градоначелник града Зрењанина Симо Салапура, комадант Ватрогасно спасилачке бригаде Сектора за ванредне ситуације Бранислав Милосављевић, начелник Штаба за ванредне ситуације Средњобанатског управног округа Рада Јованов Вуковић, секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, секретар Црвеног крста Суботице Синиша Трајковић, секретар Црвеног крста Зрењанинн Александра Танасијевић, члан Управног одбора ЦК Зрењанин мајор Раде Даљевић, командант Јединице Цивилне заштите у Зрењанину Мирослав Сладојевић, председник Удружења резервних војних старешина Зрењанина Тања Дуловић.