023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Захваљујући Градској управи града Зрењанина, Спортском савезу града Зрењанина, Јавној установи „Спортски објекти“ и спортским клубовима и организацијама који су узели учешћа у акцији „Спортом за боље сутра“, Црвени крст Зрењанин је организовао превентивни опоравак за 45 деце. У Одмаралишту Црвеног крста Вршац на Вршачком брегу у периоду од 8. до 12. јануара су боравила деца основношколског узраста из хранитељских породица (10 ученика) и деца из насељених места са територије града Зрењанина (35 ученика).  

Пракса у Црвеном крсту  је показала да програм превентивног опоравка деце позитивно утиче на њихово здравље, психолошки развој, развој капацитета за друштвено укључивање и мотивацију за друштвеним ангажовањем. Програми одмора  деце дају велики допринос у мотивисању за учењем и хуманијим односом према другима.  Зато је веома важан одабир деце а најбољи партнери за то су били Одељење за друштвене делатности града Зрењанина, Центар за социјални рад и основне школе у насељеним местима. Предлог Црвеног крста Зрењанин је био да се одаберу деца која су добри ученици, примерног владања и са изграђеним социјалним навикама, узраста петог разреда основне школе. Предлогом су обухваћена деца из „сиве зоне сиромаштва“, чије породице нису у систему социјалне заштите, али су слабијег материјалног статуса.

Децу је уз сараднике Црвеног крста Зрењанин пут Вршачког брега испратио помоћник градоначелника, господин Симо Салапура који је покретач свеобухватне акције „Спортом за боље сутра“. Акција је трајала у континуитету у току 2019. године, подржало ју је 35 спортских клубова и организација а прикупљено је укупно 794.068,00 динара. Средства су усмерена за помоћ деци у стању социјалне потребе (превентивни опоравак и помоћ деци корисницима топлог оброка Народне кухиње), за набавку спортске опреме и помоћ и подршку активностима и волонтерском сервису Црвеног крста Зрењанин.

Помоћник градоначелника града Зрењанина Симо Салапура, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић и секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић су 11.01.2020. године посетили децу на превентивном опоравку на Вршачком брегу и уверили се у изузетну реализацију опоравка

У оквиру петодневног боравка у Дому Црвеног крста Вршац, деци је био обезбеђен стални надзор васпитача и здравствена заштита. Осим одмора, упознавања, дружења, спортских активности, шетњи и упознавања природних лепота крајолика, деца су имала прилику да стекну нова сазнања и вештине и да усвоје нове вредности кроз реализовану школу Црвеног крста. Волонтери Црвеног крста су кроз интерактивни рад са децом у групама реализовали радионице из програма Дифузија, Промоција хуманих вредности, Прва помоћ и реалистички приказ повреда и оболења као и музичке, плесне, ликовне и креативно – психолошке радионице у зависности од интересовања деце. У оквиру вечерњег програма деца су имала организоване забавне садржаје (такмичења, квизови, игре без граница, журке).

Након садржајног одмора надамо се да ће нам малишани узвратити мотивисанијим и још вреднијим учењем, хуманијим односом према животној средини, заједници у којој живе и према људима у њој!

Удружени, заједно можемо да мењамо свакодневицу те Црвени крст Зрењанин упућује велику захвалност свим учесницима акције „Спортом за боље сутра“ који су омогућили ову активност као и запосленима и волонтерима Црвеног крста Вршац на изузетној реализацији превентивног опоравка.

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/malo-zimovane-na-vrsackom-bregu-11-01-2020?fbclid=IwAR0uE0s1Ge-atfKTS7LCPCoGQjWnybMBsglijA2eWFyXQDI2kvfQJZT4JWI