023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин препознаје виталну улогу младих волонтера и константно улаже у раст, развој и обуку волонтерске базе како би се обезбедио континуиран и квалитетан рад организације.

У просторијама Црвеног крста Зрењанин реализована је тродневна школа Подмлатка која обухвата следеће области рада организације:

  • Промоција хуманих вредности
  • Вештине презентовања и припрема радионица
  • Увод у Прву помоћ
  • Дифузија
  • Увод у Хуманитарно право
  • Етика и кодекс понашања волонтера Црвеног крста

Програм тродневне школе је конципиран тако да пружи основни увид у рад и вештине једног волонтера Црвеног крста.

  1. Дифузија

Као увод у обуку Подмлатка едукатори су полазницима говорили о организацији Црвеног крста, њеним принципима, начину рада како националног друштва тако и локалне организације у Зрењанину. Полазницима су приказани цртани филмови о оснивачу Црвеног крста Анри Динану и “Помоћко”.

2) Етика и кодекс понашања волонтера Црвеног крста

Учесници су упознати са основним правилима понашања једног волонтера, манирима и општим кодексом деловања у складу са принципима организације. Кроз примере едукатори су указали на важност очувања угледа и интегритета Црвеног крста.

3) Увод у хуманитарно право и основна људска и дечија права

Едукатори су на интерактиван начин користећи  методу “Мозгања” ученицима објаснили која су то основна права човека као и њихову важну улогу у друштву.

4) Промоција хуманих вредности

Као један од највећих и најважнијих програма за Подмладак волонтера Црвеног крста Зрењанин, учесницима је представљен програм Промоције хуманих вредности.

Едукатори су припремили радионицу у формату “ПХВ Експрес” који користимо при обуци волонтера ПХВ тима наше волонтерске базе. “ПХВ Експрес” подразумева упознавање са модулима програма кроз пар одабраних игара и радионица.

5) Вештине презентовања и припрема радионица

Едукација представља једну од кључних делатности младих волонтера у нашој организацији, јер верујемо у то да се деца у школама угледају и најбоље уче од својих вршњака. Након што су учесници упознати са програмом и начином рада Промоције хуманих вредности уследио је практични део са циљем да се стекну основне вештине презентовања и припрема радионица. Учесници су подељени у групе, свакој групи је додељен један модул ПХВ са задатком да уз помоћ приручника организују и испланирају радионице. Свака група је потом презентовала свој рад.

6) Прва помоћ

Као једну од главних и основних дисциплина, едукатори су уз помоћ стручног сарадника Бориса Војинова организовали целодневну обуку и увод упрограм Прва помоћ. Млади волонтери су прошли кроз основну и прилагођену теоријску обуку, а затим су кроз практичан рад у виду интерактивних полигона стекли кључна знања о збрињавању најчешћих повреда.

Поред стицања вештина и знања о раду при Црвеном крсту, циљ оваквих школа је остваривање тимског духа и рада међу младим волонтерима који ће загарантовати успешан рад организације Црвеног крста Зрењанин и у будућности.