023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Представници Црвеног крста Зрењанин учествовали су на Саветовању које је у оквиру Програма едукативно мотивациног рада у области добровољног давалаштва крви, у организацији Црвеног крста Новог Сада а у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одржано у периоду од 27. до 29. септембра 2019.године, у Кладову, у хотелу „Ђердап“. Циљ Саветовања био је подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. 
Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су Организацији Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Зрењанин спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године.Ове активности се реализују путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви. 
Црвени крст Зрењанин упућује честитке Градској организацији Црвеног крста Новог Сада на изузетној организцији Световања као и велику захвалност на пруженој могућности да представници Црвеног крста Зрењанин узму учешћа у раду Саветовања. Црвени крст Зрењанин су представљале секретарка Александра Танасијевић и сарадница у области ДДК из Економско трговачке школе „Јован Трајковић“ из Зрењанина професорка Соња Јовић.