023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Црвени крст Зрењанин је 24. августа 2019. године био домаћин деци основношколског узраста са Косовског Поморавља. Овим је Црвени крст Зрењанин наставио сарадњу започету 2016. године, пријемом и боравком деце из Општине Ранилуг у Зрењанину. Општина Ранилуг је српска енклава у Косовском поморављу која броји 6.000 становника. Децa основношколског узраста из Kосовског поморавља по пети пут бораве у Новом Саду од 22. до 25. августа као гости Црвеног крста Новог Сада и града Новог Сада. У оквиру тог боравка посетили су и град Зрењанин и по четврти пут били гости Црвеног крста Зрењанин. По први пут ове године у посети Зрењанину су били и представници Општине Партеш.

У посети је било тридесет шесторо деце општине Ранилуг и десеторо деце општине Партеш. У пратњи деце била је делегација Косовског поморавља:

Владица Аритоновић – Председник општине Ранилуг

Драган Петковић – Председник општине Партеш

Давор Петковић- Потпредседник општине Ранилуг

Дејан Јовановић – Председавајући скупштине општине Ранилуг

Горан Стаменковић – Директор ОШ ,,Трајко Перић“

Милош Томић – Директор администрације

Александар Стојановић – службеник за информисање

Свечани пријем је организован у просторијама Црвеног крста Зрењанин а госте су дочекали и поздравили помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, председница Црвеног крста Зрењанин др Соња Капелер Пушкарић и секретар Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић.

Након пријема уприличен је обилазак центра града и одмор уз слладолед. У поподневним сатима организована је посета дворцу „Каштел Ечка“ уз стручног водича и обезбеђен ручак а потом обилазак римокатоличке цркве светога Јована Крститеља, као и  најстаријиег објекта у селу Ечка – српске православне цркве Светог Николаја.

Потом је деци организован обилазак Авив парка где су имали прилику да погледају биоскопску представу у ,,Blitz-Cinestar Zrenjanin’’. Посета је завршена кратком шетњом и заједничким одласком на палачинке. Деца су испраћена са поклонима које су обезбедили Град Зрењанин и Црвени крст Зрењанин.

Основни циљ овe активности је подстицај образовања, културе и безбрижнијег одрастања деце из Косовског поморавља. Жеља нам је из године у годину да деци представимо део равног Баната, да им омогућимо да упознају Зрењанин, његово културно и историјско наслеђе, да им представимо спортске и забавне садржаје које град пружа младима, да проведу пријатне тренутке дружећи се са младим волонтерима Црвеног крста, стекну нове другаре и увек се радо поново врате у наш град. 


Црвени крст Зрењанин се захваљује Граду Зрењанину, донаторима, волонтерима, појединцима, институцијама и свима који су помогли реализацију ове племените активности. Посебну захвалност дугујемо УТП ,,Каштел“ Ечка а.д., Штампарији ,,Дигинет“ доо Зрењанин, ,,Blitz-Cinestar’’ d.o.o, Велепродаји пића ,, Валор” из Зрењанина, ДОО ,, Керамика Јовановић” Зрењанин, Књижари ,,MIS COMERCE’’ Зрењанин, Посластичарници ,,Венера“ Зрењанин, Књижари „Бироопрема“ Зрењанин, Пекарској радњи „Тамишка лађа“ из Томашевца, Кафеу “Времеплов” Зрењанин  и ,,Borsalino concept cafe“ Зрењанин.

g