023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

Обележавајући „Дечију недељу“ под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“ Црвени крст Зрењанин је спровео низ акција са циљем да укаже на важност побољшања положаја деце и унапређења квалитета њиховог живота, али и да обрадује наше најмлађе суграђане.

Циљна група су била деца предшколског и школског узраста, деца и омладина са инвалидитетом, као и деца из социјално угрожених породица корисника „Народне кухиње“.

Реализатори активности били су млади волонтери, чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Зрењанин.

Поводом „Дечије недеље“ волонтери Црвеног крста Зрењанин су ученицима првог разреда Медицинске школе Зрењанин представили програме и активности којима се баве млади у нашој организацији.

У склопу обележавања „Дечије недеље“, просторије Црвеног крста Зрењанин посетили су ученици другог разреда ОШ „Петар Петровић Његош“ које су угостили наши млади волонтери и којима су том приликом презентовани инсторијат Црвеног крста (Дифузија) .

Волонтери Црвеног крста Зрењанин су посетили кориснике Предшколске установе Зрењанин и у 3 вртића приказали како изгледа правилно прање зуба, као и правилну исхрану како би што боље сачували зубе.

Волонтери Црвеног крста Зрењанин посетили су удружење МНРО Сунцокрет и са члановима разговарали о проблемима са којима се сусрећу у свом окружењу. Реализована је радионица на тему „Поверење“ и разговарано је са корисницима о личном значењу појма “поверење“.

Поводом Дечије недеље, Предшколска установа Зрењанин организовала је „Шеширијаду“. Волонтери Црвеног крста Зрењанин током трајања манифестације поставили су информативни пункт где су предшколцима, њиховим родитељима и свим заинтересованим суграђанима презентовали програм “Промоција хуманих вредности”.

Такође, поводом Дечије недеље волонтери Црвеног крста Зрењанин су на дистрибутивном пункту уз поделу топлих оброка поделили одећу, обућу, играчке, али и школски прибор и књиге за лектиру деци корисника програма „Народна кухиња“ које су за њих прикупљене у акцији „Друг другу“, рализованој од стране ОШ ,,Петар Петровић Његош“ Зрењанин, и на манифестацији „Дечија пијаца“ у оквиру овогодишњег сајма ЗР-БИЗ НЕТ.

Традиционлано је у сарадњи са Градом Зрењанином, Спортским савезом града Зрењанин и Савезом за школски спорт одржана „Трка за срећније детињство“. Трку су отворили корисници програма „Помоћ деци и младима са сметњама у развоју“, чланови удружења МНРО „Сунцокрет“. Трка је окупила преко 2000 учесника, а најбољима у свим категоријама су уручене награде Црвеног крста.

Волонтери Црвеног крста Зрењанин пружали су санитетско обезбеђење дуж стазе, као и логистичку подршку 4. зрењанинског полумаратона у оквиру ког је била организована и дечија трка.