023/562-006 | 023/561-633 zrenjanin@redcross.org.rs

У Великој сали Црвеног крста Зрењанин у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине одржана je још једна успешна акција добровољног давања крви. Акцији се одазвалао 100 добровољних давалаца, а прикупљено је 94 јединица крви. Акцију су подржали запослени и волонтери Црвеног крста Зрењанин.

Добровољно давање крви један је од програма који се активно спроводи у оквиру Организације Црвеног крста Зрењанин,  коме се посвећује посебна пажња и на чијем се унапређењу континуирано ради. Велики број волонтера Црвеног крста Зрењанин је укључен у реализацију овог значајног, обимног и изузетно одговорног посла. Изузетно предан рад запослених и волонтера омогућава одржавање континуираних акција добровољног давања крви с обзиром на измењене околности у којим даваоци немaју могућност да дају крв у било ком тренутку ваћ само на унапред дефинисаним организованим акцијама. Захваљујући томе, као и нашим суграђанима који су у претходном периоду показали изузетно разумевање и хуманост Црвени крст Зрењанин се и у 2019. години успешно суочио са свим изазовима и потешкоћама које је донела примена новога Закона о трансфузијској медицинини. У периоду од 1. јануара до 25. јула на акције се одазвало преко 1300 добровољних давалаца,а прикупљено је 1218 јединица крви. Добровољно давалаштво крви је општи интерес грађана Зрењанина јер смо сви потенцијални примаоци крви, залихе константно треба да буду стабилне и зато је од изузетне важности да заједничким ангажовањем обезбедимо да тај број буде доста већи у другој половини године, да крв чека пацијент а не пацијент крв.

Наредна акција ће бити одржана 1. августа 2019. године у термину од 9,00 до 12,00 часова у трансфузиомобилу, који ће бити лоциран на Тргу слободе. Будите хумани! Дајте крв, улепшајте дан себи и другима!